22 comentarii

Alfabetul de azi


Alphabet todayNe mai mirăm că în ziua de azi pare că se comunică prin intermediul unui alfabet rezumat la 3 litere? LOL, BTW, BRB, SMS, CYL, BFF etc. …etc. …

Ne mirăm că unii tineri nu mai știu a purta un dialog cu o altă persoană despre diverse subiecte, că își trimit sms-uri cînd se află unii lîngă alții pe canapea sau în camera alăturată?! Ne mirăm că, ulterior, atunci cînd reușesc să aibă o relație mai serioasă, aceasta eșuează pe motiv de „lipsă de comunicare”? Duh!

Ce – și mai ales cît – poți comunica cuiva printr-un sms? Acesta e limitat la 150 caractere (mai mult sau mai puțin), însă și 150 par a fi prea multe, de aceea „necesitatea” de a scurta cuvintele și a le transforma în semnale SOS. Se taie și se tot taie pînă cînd, eventual, ne vom reîntoarce la limbajul semnelor de altădată sau poate doar la schimburi de sunete guturale, dacă tot nu mai e nevoie de limbajul articulat cu care am fost înzestrați…

Ne este teamă să comunicăm – să ne exprimăm părerile, să purtăm conversații, să cerem păreri și să participăm la dialog? Să rezolvăm o neînțelegere, ascultîndu-ne reciproc și lăsînd rațiunea să primeze, nu vocea cu cei mai mulți decibeli? Nu îndrăznim să ne privim în ochi în timpul unei confruntări sau a unui dialog pe teme interesante?

Dependența pe care, într-o mai mică sau mai mare măsură, o crează tehnologia aduce cu ea limitări, iar limitarea capacității de a comunica e una din ele. Nu în sensul în care se crede la prima vedere, căci acum pot comunica persoane aflate la poli diferiți pe hartă, ci pentru că se reduce abilitatea unora de a îmbrățișa conversația față în față atunci cînd acest lucru e posibil și chiar necesar. Comunicăm, în fapt, din ce în ce mai puțin, iar cînd o facem – descoperim că nu prea avem ce (ne) spune…

La școală suntem învățați cum să scriem, printre altele. Astăzi pare a fi nevoie să fie învățată vorbirea liberă, directă, fluentă, fără prescurtări și emoticoane.

Înțelegem cu toții „aderarea” la noile tehnologii, dorința de a fi în pas cu moda, de a deține ultimul răcnet în materie de gadget-uri. Aderăm. Cumpărăm, deci consumăm.

Dar…

Cum rămîne cu restul literelor din alfabet?…

22 comments on “Alfabetul de azi

 1. draga mea, dar pe unde ai fost? am crezut ca ai patit ceva grav de n ai mai dat nici un semn. bine ai revenit.
  nici eu numai stiu ce am scris in email, probabil ca pe undeva am depasit problemele de acum o vreme. deocamdata ma lupt cu o viroza ce mi a dat tot organismul peste cap , asa ca abia sunt in stare sa intru sa verific una alta , apoi ma intorc la odihna.
  revin la comunicare mai coerenta cand imi adun toate fortele in deplinatate.
  sanatate multa sa ai si mai vb.

  • Slavă Domnului nu e vorba de nimic grav, mulțumesc frumos de grijă, vavaly dragă 🙂 Voi mai absenta o perioadă, însă revin. Sper că ți-a trecut răceala, că ești bine, voioasă și sănătoasă la ora actuală.
   Poți să îmi scrii oricînd dorești, oricînd ai timpul necesar, verific mailul și îți răspund dacă găsesc ceva de la tine.
   Multă sănătate și ție, toate cele bune între timp și ne auzim.

 2. La Mulți Ani !, doar zile fericite și pline de iubire îți dorim, alături de cele mai calde și sincere urări de sănătate și împliniri în viața profesională și socială !
  Acesta este un mesaj „clasic” pe care nu numai bunul simț ci și aprecierea pe care o simțim în ceea ce te privește, transformă „corvoada” și „rutina” trecerii prin astfel de aniversări într-o plăcere reală și sinceră.
  Dar dacă, din motive independente de voința ta și-a noastră, urările noastre nu te vor găsi în cea mai bună dispoziție sau stare sufletească, dacă feluritele și de multe ori nemeritatele amprente ale vieții nu te-au atins în ultimele zile într-un mod tocmai fericit, te rugăm să crezi, și să speri că TREBUIE să existe o lege a compensației, o lege care va face să vină și o zi începând cu care, toate anotimpurile să îți devină calde primăveri, învăluite în parfum de flori de câmp și începând cu care toate zilele să îți devină fericite și pline de iubire zile de „8 Martie”.
  Cu drag, Diana și Dan.

  • Vă mulțumesc frumos, Diana și Dan – deși cu întîrziere – pentru frumosul mesaj și urările voastre de 8 Martie. Sper că și voi ați avut parte de o zi frumoasă, deși așa ar trebui să fie toate zilele, nu numai cele marcate în calendar ca sărbători anume.
   Iubiți-vă mult!
   Cu drag,
   Allure

  • Ești drăguță, Ice și mulțumesc mult de includere, însă – așa cum spusesem în rubrica „About”- am ales să stau deoparte în ce privește lepșele 🙂
   Te voi citi cu plăcere în continuare, chiar dacă – pe alocuri – voi mai avea pauze în prezența blogosferică (precum se vede) 🙂
   Multă sănătate mamei tale, ție și tuturor celor dragi!

 3. […] Cristina, Ella, Carmenixa, Ela, Cristina Cojocaru, Eleni Ciobanu, Dr. Cris, Bursucel, Vax Albina, Allure, Tia Mc. Pierce, Ice, La Femme, Spitefulmind, Dani, Claudia, Ali Drg., Ciudăţel, Arisha, Carmen, […]

 4. Salutare ! Te anunt ca m-am mutat la o noua adresa (http://andreiradutu.blogspot.ro/). Eu te-am adaugat deja in noul blogroll, asa ca daca iti face placere, o sa te rog sa modifici si tu linkul catre noua locatie. La buna recitire 🙂

 5. ..si totusi unii incurajeaza sms-urile,au aparut aplicatii pentru sms-uri „free”..deci clar,anti-socialii au un nou aliat…
  Nu suport prescurtarile sau limbajul de chat(oligofren),am sters 70% din lista de prieteni din online din acest motiv..

  • Nu sunt împotriva lor atîta timp cît sunt folosite pentru a servi un scop anume, sunt scrise corect, texte scurte ce ne ajută atunci cînd persoana nu e prezentă.
   Clar e faptul că ele nu substituie comunicarea, sunt doar un adjuvant în diverse cazuri. Discuția față în față rămîne cea mai importantă.
   Off topic: bine ai venit aici, păcălici și mulțumesc de comentariu 🙂

 6. Trebuie să fie o problemă de viață și de moarte ca să trimit eu un SMS. No kidding!

 7. generatiile care vin din urma sunt crescute de tv si de internet. sunt niste catastrofe

 8. Tot aștept…dacă tot e vorba de comunicare de-adevăratelea (în limitele impuse de distanţele fizice).

  Apropo, la SMS-uri parcă era o limită de q

  • %”#¤#”%#&”#% (asta era pentru combinaţia de taste care a trimis mesajul mai înainte de a-l încheia).

   Voiam să spun că limita era de 160 de caractere, din cîte ştiu eu, nu 150. Nu c-ar fi atît de important, însă pentru conformitate. Asta dacă nu cumva au mai intrat la apă standardele…

   • Mi-am dat seama că te-a frustrat ceva și semnele grafice sunt urmarea 🙂

    Nu știu exact cîte caractere sunt – folosisem numărul cu intenția de a sublinia limitarea; dacă îmi amintesc bine, depinde și ce program folosești…mulțumesc, însă, de numărul sugerat. Știu că mă pot baza pe tine în ce privește statisticile 🙂

 9. Din fericire generatia noastra poate comunica si in scris si in real, dar cei mai tineri cred ca deja au problema comunicarii. e mult mai usor in fata unei tastaturi. dar eu cred ca vremurile se vor schimba , vor reveni la normalul ce a fost. se fac eforturi in acest sens. exista sperata.
  P.S. : ca tot veni vorba de comunicare, ti am trimis un email. sper ca nu a ajuns in spam sau ca nu te a speriat :). o zi superba!

  • Off topic: Vavaly dragă, precum ai vazut nu am mai intrat pe aici in ultima vreme, iar mailul de care pomenești nu a ajuns la mine, se pare. Dacă a intrat in spam, s-a șters la un moment dat, căci nu verific mereu spam-ul. Fii drăguță și retrimite-l. Voi confirma primirea și îți voi răspunde cu drag.
   Scuze de întîrzierea în răspuns între timp. Sper că totul e bine cu tine și ai tai 🙂 Aștept mailul 😉

Don't be shy, leave a reply :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: