9 comentarii

Telefoane flexibile


Samsung bendable phonesSamsung, Nokia, Sony, LG sunt cîteva din firmele ce lucrează la noul concept, acela al telefoanelor pliabile, flexibile. Datorită acestei noi tehnologii, telefoanele pot fi îndoite, îndesate în geantă, scăpate din mînă, călcate în picioare, fără a fi afectate. Samsung e posibil să fie primul producător care să aducă pe piață, în cursul anului 2013, un astfel de telefon.

Samsung folosește tehnologia OLED (Organic Light Emitting Diode) și speră „să prindă” la public, fiind mai flexibilă decît tehnologia convențională LCD.

Nokia lucrează, împreună cu specialiști ai Universității Cambridge, la studiul unui nou material – graphene -, o substanță formată din carbon pur, asemănătoare grafitului, însă doar cu un strat gros de carbon. Acest material a fost produs prima oară în 2004 de către 2 oameni de știință ruși, în cadrul Universității Manchester.

Nokia Morph - bendable prototypeGrafinul este mai dur decît diamantul, transparent, ușor și flexibil, ce va fi probabil folosit, în viitorul apropiat, în componența telefoanelor, tabletelor, televizoarelor.

Oricum ar fi, se știe că tehnologia nu stă pe loc, evoluează. În fiecare an vedem rezultatul; rămîne să fim martorii și acestei noi etape – sună interesant un telefon pe care-l poți face sul 🙂

(Sursa foto)

Reclame

9 comments on “Telefoane flexibile

 1. Ar fi interesant să întrebăm un nevăzător despre cum va putea să folosească un asemenea telefon şi – de fapt – orice mizerie din generaţia „touch screen”.

  Şi mai mult, să facem un test: punem alături un telefon clasic cu taste şi unul touch screen, le spargem afişajele şi apoi rugăm asistentul (sau asistenta) să formeze un număr şi să vorbească.

  De ce spun asta? Întîmplător, telefonul meu curent a avut afişajul spart, de acea l-am şi primit „cadou”. Însă asta nu m-a împiedicat să-l folosesc o perioadă, pînă cînd am făcut rost de un alt aparat defect de la care am putut prelua afişajul. Puteam răspunde, puteam apela (ştiind numărul, fireşte) – ce nu puteam face era să citesc sau să scriu mesaje, dar asta nu era important. Ce aş fi făcut dacă era vorba de un touch screen? Simplu: l-aş fi refuzat din prima ori l-aş fi aruncat în gunoi imediat ce ajungeam în preajma unui coş de reciclare.

  Ceea ce se şi urmăreşte, cu disperare, adică eliminare branşei electroniştilor, amatori sau profesionişti – din care am făcut şi eu parte timp de vreun sfert de veac – astfel încît orice obiect electronic să fie de unică folosinţă, preferabil cu preţ de achiziţie cît mai mare şi durată de viaţă cît mai mică, fără absolut nici o posibilitate de reparaţie.

  Aş vrea să-i întreb pe producătorii actuali de mizerii electronice: de ce bateriile de telefon – am două, Nokia, cu timbru autentic pe ele şi una miniatură de la o cameră video spion – se umflă şi explodează atunci cînd sînt stocate pe o perioadă mai îndelungată fără a fi încărcate? Şi de ce, cu toate avantajele tehnologiei curente, telefoanele pierd anumite setări – cum ar fi data şi ora – la schimbarea bateriei, cartelei sau card-ului de memorie? Să facem comparaţie cu un „antic” Ericsson 628, spre exemplu, care avea o baterie internă minusculă de 3 volţi ce păstra setările pe perioada cît bateria principală era lipsă.

  În curînd, telefoanele astea atît de „deştepte”, cînd o să vrei să apelezi pe cineva, or să spună: „Nţ, nu-l apelez la ora asta, că mi-a spus telefonul lui că doarme!”

  Dacă ăsta-i progresul, atunci vă rog, oameni de ştiinţă: teleportaţi-mă în secolul trecut!

  • Îți înțeleg punctul de vedere și frustrarea, revolta. Din păcate, nu ne putem întoarce în timp pentru toate lucrurile bune care au existat odată. Drumul ne duce înainte, fie că ne place, fie că nu…întrebarea este: ne putem adapta?
   În plus, poate că unii oameni de știință sunt chiar entuziasmați de descoperirile lor – nu toate sunt, însă, folosite în scopurile în care au fost create.
   De aici metafora cu morile de vînt…

   • Tocmai asta e problema, că descoperirile importante şi impresioannte cad întotdeauna pe mîna oamenilor răi (fiindcă ei le sponsorizează, ce naiba!) şi atunci – pe cale de consecinţă (ca să-l citez pe Mircea Badea) – vor fi folosite în scopuri complet opuse dorinţei societăţii umane. Să facem o şedinţă de spiritism şi să-l întrebăm pe Alfred Nobel cîte ceva în sensul ăsta…?

    Problema mea e că nu vreau să mă adaptez unei lumi în care oamenii răi dictează. Vreau să-i distrug, să dispară răutatea, să putem trăi liniştiţi, atît cît mai avem zile. Dar asta vă rămîne doar o dorinţă, pe care nici măcar Moş Crăciun n-o poate îndeplini. 😦

 2. Chiar ar fi o noua tehnologie ! As fi interesat de un astfel de telefon !

 3. Pe moment nu ma vad cu asa ceva in buzunar (eu sunt genul care prefera telefoane din plastic dur sau aluminiu :P)

  • Pe moment nu sunt disponibile, deci buzunarul tău rămîne la plastic dur și aluminiu 😛
   Înțeleg ce spui, îți plac telefoanele…hmm…bărbătești. Din titan nu? 🙂
   Deși, dacă e vorba de duritate, rezistență, se pare că noua tehnologie o va oferi, dar cred că ți se par prea…delicate ca aspect 😀

 4. Probabil acesta este the next level….impresionant…

Don't be shy, leave a reply :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: