Lasă un comentariu

Bunele maniere


Am avut intotdeauna o slabiciune pentru bune maniere, pentru punerea lor in practica. Datorez asta parintilor, felului in care am fost crescuta. Desi, in mare masura, incerc sa nu ma las afectata de tot si toate ce ma inconjoara – din motive stricte de prezervare a sinelui fizic si psihic  – lipsa bunului simt, a manierelor, nu ma poate lasa rece.

M-am obisnuit deja cu ideea ca nu toti barbatii deschid usa masinii sau alte usi, nu vor trage scaunul in restaurant pentru a te putea aseza (acestea fiind cele mai obisnuite plingeri din partea femeilor), deci momentele cind asa ceva se intimpla devin clipe ce trebuie savurate si apreciate ca atare 😛

” Noblesse oblige „…insa obliga pe toata lumea, de la mic la mare.

Mi se pare lipsit de bunul simt mai sus-mentionat ca, in loc sa oferi locul unei persoane in virsta in autobuz, preferi sa o privesti impertinent, cu un suris ironic minjit pe fata sau sa o ignori cu desavirsire desi ai observat-o. Sau ca, desi lucrezi cu cineva ani de zile cot la cot si ii ceri ajutorul de cite ori ai nevoie, poti trece pe linga acea persoana in repetate rinduri fara sa saluti. Sau ca nu saluti pur si simplu atunci cind intri intr-o incapere pe care o vizitezi in interes de serviciu, trecind ca Bula pe linga oamenii care te privesc consternati, intrebindu-se ce e cu tine, cine esti si ce cauti acolo, mai ales cind intrarea – conform anuntului de pe usa – e restrictionata. Si ce daca il cunosti pe X sau pe Y dintr-o alta cladire, esti imbracat in costum si conduci Mercedes? Cu ce ar trebui sa ma incalzeasca sau sperie asta? Nu esti pe tarlaua tatalui. Iar regulile sunt reguli si pentru costume.

Acestea sunt exemple „firave” si putine fata de cite mai exista…trist, dar adevarat. Traim intr-o lume de o nesimtire crasa, manifestata la toate nivelurile si in toate formele.

Am crescut cu ” Te rog/va rog „, ” Multumesc „, ” Sarut mina”. Le folosesc inca si le voi folosi mereu. Cei 7 ani de-acasa se pare ca nu mai sunt decit o amintire in ziua de azi…Rusine! Insa citi mai stiu si de ea ?!…

(Sursa foto)

Reclame

Don't be shy, leave a reply :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: